Scandalul Schengen ia amploare în Austria. Cancelarul Nehammer, contrazis de propriul partid: „Nu România și Bulgaria sunt de vină” pentru problemele noastre

de: Cătălina Burghelea
14 12. 2022

Cancelarul austriac Karl Nehammer este contrazis de un lider al propriului partid (ÖVP), care spune că Serbia și Ungaria sunt de vină pentru problemele de azil ale Austriei, nu România și Bulgaria. Othmar Karas susține că „toată lumea”, inclusiv Parlamentul UE și Comisia Europeană, a fost surprinsă de veto-ul Vienei la extinderea Schengen.

Karl Nehammer, criticat de propriul partid

Liderul partidului condus de cancelarul Karl Nehammer și prim-vicepreședinte al Parlamentului European, Othmar Karas, consideră că problemele Austriei în materie de azil sunt provocate de Serbia și Ungaria. Astfel, oficialul a contrazis deciziile premierului, care se angajează să coopereze mai mult cu Belgradul și Budapesta, penalizând Bucureștiul și Sofia.

Serbia și Ungaria sunt de vină pentru problemele Austriei

Othmar Karas a spus că „toată lumea” (Ungaria, România, Parlamentul UE și Comisia) a fost surprinsă de votul negativ al Austriei pentru extinderea spațiului Schengen. Totuși, blocajul a lovit în cine nu trebuia, deoarece bulgarii și românii ar îndeplini condiția de admitere în zona de circulație liberă. Potrivit politicianului, cele două țări vecine nu sunt cauza problemei de azil a Austriei, ci politica de vize a Serbiei și neînregistrării refugiaților în Ungaria.

Atac la Viktor Orban

În paralel, Helmut Brandstätter, purtătorul de cuvânt al partidului de opoziție NEOS, a punctat că Nehammer și-a ales aliații greșiți în Ungaria și Serbia, iar Gerald Knaus (cercetător în domeniul migrației) l-a acuzat pe premierul ungar Viktor Orban că profită de cancelarul austriac.

Liderul ÖVP este de părere că un veto sau o blocadă nu inspiră mai multă încredere, ci este un instrument greșit. Potrivit lui Othmar Karas, de mulți ani se încearcă negocieri cu restul UE pentru o soluție comună la problema azilului și migrației.

„Austria are o problemă cu azilul, iar numărul solicitanților de azil este în creștere. Un lucru mai presus de toate este necesar acum: soluții europene comune. Este nevoie de mai multă Europă, de mai multe politici comune în materie de azil și migrație, de o protecție comună a frontierelor externe, în care să se facă înregistrarea și diferențierea, de o procedură comună de azil, de o asistență eficientă la fața locului și de un mecanism de solidaritate intraeuropeană și capacitatea de a acționa”, a subliniat politicianul austriac.

Karas se așteaptă la o ofensivă și la un angajament european comun pentru rezolvarea acestor probleme: „Nu ar trebui să impuneți acest lucru cu un veto sau o blocadă, ci trebuie să creați soluții, seriozitate și negocieri concrete. Austria are nevoie de migrația forței de muncă, iar Austria ar avea de câștigat dacă cererile de azil ar putea fi făcute și depuse deja la frontierele externe”.